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Transition Coverage Request ECHS Category - TCRF 

Personal and confidential 
This form applies to fully insured commercial Traditional 
(non-HMO) members in California 

Here’s the form you requested for transition-of-care coverage from the health plan. If we approve your request, the health 
plan will cover ongoing care at the highest level of benefits from: 

 An out-of-network doctor
 A doctor whose network status has changed
 Certain other health care providers who have treated you

Once we review your completed form, we’ll send you a letter explaining our decision. 

Some things you should know about transition-of-care coverage 
You’ll find answers to commonly asked questions about transition-of-care coverage on the other side of this form. 
You should read them before filling out this form. 

Transition-of-care coverage does not apply if your provider is in the plan’s network (participating) or is part of your plan’s 
highest benefit tier. The online provider search directory is found on the health plan’s webpage. It can tell you if your doctor 
is in the network or help you find a participating provider for your health plan. You can also call us at the phone number on 
your ID card. 

How to complete the form and get it to us 
Step 1: Fill out these sections: 

1. Section 1 - Group or employer Information.

2. Section 2 - Subscriber and patient information: Plan information is on the front of your ID card.

3. Section 3 - Authorization: Read the authorization, then sign and date the form.

Step 2: Give the form to the doctor/health care provider to complete Section 4. 

Step 3: Fax the completed form to us for review. You should complete one form for each health care provider. 

Fax medical requests to 1-859-455-8650. 
Fax mental health/substance abuse requests to 1-888-463-1309. 

Be sure to complete all fields on page 4 before you submit this request form. 
Your request will be answered faster that way. 
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Transition of care coverage questions and answers 

California Commercial Traditional Fully Insured Products 

Q. What is California transition-of-care (TOC) coverage?

A. TOC coverage is temporary. You can get TOC when you become a new member of a medical benefits plan or change your
plan, and you are being treated for a medical, mental health or substance use condition by a doctor who is not in the plan’s
network. TOC coverage can also apply when your doctor leaves the plan’s network or changes network status. Approved
TOC coverage allows a member who is receiving treatment to continue the treatment for a limited time at the highest plan
benefits level. TOC coverage applies to the following types of providers: individual practitioners, medical groups,
independent practice associations, acute care hospitals, or institutions licensed in California to deliver or furnish health care
services. Examples of individual practitioners include doctors, psychiatrists, licensed therapists and qualified autism service
providers, professionals or paraprofessionals.

Q. What is an active course of treatment?

A. An active course of treatment means you have been receiving services from your doctor to correct or treat a diagnosed
condition. The start date is the first date of service or treatment. An active course of treatment covers a certain number of
services or period of treatment for special situations. Some active course of treatment examples may include but are not
limited to:

 Pregnancy is the three trimesters of pregnancy and the immediate postpartum period.

o Maternal mental health condition means a mental health condition that can impact a woman during pregnancy,
peri or postpartum, or that arises during pregnancy, in the peri or postpartum period, up to one year after
delivery.

o An individual who presents written documentation of being diagnosed with a maternal mental health condition
from the individual's treating health care provider, completion of covered services for the maternal mental
health condition shall be provided 12 months from the diagnosis or from the end of pregnancy,
whichever occurs later.

 An acute condition that involves the sudden onset of symptoms due to an illness, injury, acute, serious mental illness
or other medical problem that requires prompt medical attention and that has a limited duration. Completion of covered
services will be provided for the duration of the acute condition.

 Previously scheduled surgery or other procedure as part of a documented course of treatment. The documentation
must show that the provider recommends to occur within 180 days of the provider’s contract termination date or within
180 days of the effective date of a newly covered enrollee.

o Need more than one surgery

o Have recently had surgery

 A terminal illness that is an incurable or irreversible condition and has a high probability of causing death within one
year or less. Completion of covered services will be provided for the duration of the terminal illness.

 An on-going or disabling medical condition or serious or chronic mental illness due to a disease, illness, or other medical
problem or medical disorder that is serious in nature and that persists without full cure, worsens over an extended
period of time, or requires ongoing treatment to maintain remission or prevent deterioration. Completion of covered
services will be provided for a period of time necessary to complete the course of treatment and to arrange for a safe
transfer to another provider, as determined by the health plan, in consultation with the member, the nonparticipating or
terminated provider, and consistent with good professional practice. Coverage will not exceed 12 months from the
contract termination date or 12 months from the effective date of a newly covered enrollee.

 Are in an ongoing treatment plan such as chemotherapy or radiation therapy

 Any services related to the care of a child ages 0-36 months up to 12 months from the provider’s contract termination
date or 12 months from the effective date of coverage for a newly covered enrollee.

 May need or have an organ or bone marrow transplant

Q. What other types of providers, besides doctors, can be considered for TOC coverage?

A. TOC coverage may also apply to physical therapists, occupational therapists, speech therapists, and agencies that provide
skilled home care services such as visiting nurses. Providers considered for transition coverage may vary by condition, as
described above, in accordance with California law. California TOC coverage does not apply to durable medical equipment
(DME) vendors or pharmaceutical items.
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Transition of Care Coverage Questions and Answers 

California Commercial Traditional Fully Insured Products (continued) 

Q. What other types of providers, besides doctors, can be considered for TOC coverage?

A. TOC coverage may also apply to physical therapists, occupational therapists, speech therapists, and agencies that provide
skilled home care services such as visiting nurses. Providers considered for transition coverage may vary by condition, as
described above, in accordance with California law. California TOC coverage does not apply to durable medical equipment
(DME) vendors or pharmaceutical items.

Q. If I am currently receiving treatment from my doctor, why wouldn’t you approve my request for California
TOC coverage?

A. If you’re currently receiving treatment, the procedure or service must be a covered benefit. Your doctor must also agree to
accept the terms outlined in the TOC request form.

Q. My PCP is no longer a participating provider. If my plan requires me to select a PCP, can I still see my doctor?

A. If you’re currently receiving treatment (as described above), you may still be able to visit your PCP, even if he/she leaves
the network.  If not, you may need to select a PCP in the health plan’s network. Talk to your PCP so that he/she can help
you with your future health care needs.

Q. How do I sign up for TOC coverage?

A. Contact the Member Services number on your member ID Card. You must submit a TOC request form to the health plan:

 Within 90 days of when you enroll or re-enroll

 Within 90 days of the date the health care provider left the Aetna network

 Within 90 days of a doctor’s network status change

You or your doctor can send in the request form 

Q. How will I know if my request for TOC coverage is approved?

A. You will receive a letter by U.S. mail. The letter will say whether or not you are approved.

Q. Does TOC coverage apply if my plan does not have a provider network?

A. No.

Q. What if I have an Aexcel or plan sponsor specific network plan?

A. If we approve your TOC coverage, you may still receive care at the highest benefits level for a certain time period. If you
continue treatment with this doctor after the approved time period, your coverage would be limited to what your plan allows.
This means you may have reduced benefits or no benefits.

Q. What if I have more questions about TOC coverage?

A. Call the Member Services phone number on your ID card. If you have questions about TOC mental health services,
you can call the Member Services phone number on your ID card or, if listed, the mental health or behavioral health phone
number.
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Transition Coverage Request ECHS Category - TCRF 

Personal and confidential 
This form applies to fully insured commercial Traditional 
(non-HMO) members in California 

 Medical      Mental health/substance abuse 

Please indicate above whether this request is for medical treatment or mental health/substance abuse treatment. 

1. Group or employer information (Note: Please complete a separate form for each member and/or provider.)
Group or employer’s name (please print) Plan control number Plan effective date (required) 

2. Subscriber and patient information
Subscriber’s name (please print) Subscriber’s ID number 

Subscriber’s address (please print) 

Patient’s name (please print) Birthdate (MM/DD/YYYY) Telephone number 

Patient’s address (please print) Plan type/product 

Telephone number for patient/subscriber submitting request 
(Business hours, 9 a.m. – 5 p.m.) 

3. Authorization
I request approval for coverage of ongoing care from the healthcare provider named below for treatment started before my effective date 
with the health plan, or before the end of the provider’s contract with the health plan’s network, or before the provider’s network status 
change. If approved, I understand that the authorization for coverage of services stated below will be valid for a certain limited period of 
time. I give permission for the health care provider to send any needed medical information and/or records to the health plan so a decision 
can be made. 
Patient’s signature (required if Patient is 17 or Older) Date (MM/DD/YYYY) 

Parent’s signature (required if Patient is 16 or Younger) Date (MM/DD/YYYY) 

4. Provider information – (Note: Provide all specific information to avoid delay in the processing of this request.)
Name of treating doctor or other health care provider (please print) Telephone number 

Contact name of office personnel to call with questions 

Address of treating doctor or other health care provider (please print) Tax ID number 

Signature of treating doctor or other health care provider Date (MM/DD/YYYY) 

The above-named patient is a member as of the effective date indicated above. We understand you are not or soon will not be a participating 
provider in the health plan’s network. The patient has asked that we cover your care for a specific time period. This is because of a condition, 
such as pregnancy, that is considered an active course of treatment. An active course of treatment is defined as: “A program of planned 
services starting on the date the provider first renders a service to correct or treat the diagnosed condition and covering a defined number 
of services or period of treatment and includes a qualifying situation”. Please include a brief statement of the patient’s current condition and 
treatment plan. For pregnancies, please indicate the estimated date of confinement (EDC). If we approve this request, you agree: 

 To provide the patient’s treatment and follow-up
 Not seek more payment from this patient other than the patient responsibility under the patient’s plan of benefits

(for example, patient’s copayment, deductibles or other out-of-pocket requirements)
 To share information on the patient’s treatment with us

You also agree to use the health plan’s network for any referrals, lab work or hospitalizations for services no part of the requested treatment. 

Please complete the below diagnostic and treatment information 

Diagnosis (including ICD codes) 

1. 

Treatment  (include related codes) Start Date of Treatment Dates of Current and Anticipated Treatment 

2.
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Misrepresentation: Attention California residents: For your protection, California law requires notice of the following 
to appear on this form: Any person who knowingly presents a false or fraudulent claim for the payment of a loss is guilty of a 
crime and may be subject to fines and confinement in state prison. 

Aetna and its affiliates comply with applicable Federal civil rights laws and does not discriminate, exclude or treat 
people differently based on their race, color, national origin, sex, age, or disability.  

Aetna and its affiliates provide free aids/services to people with disabilities and to people who need language assistance. 

If you need a qualified interpreter, written information in other formats, translation or other services, call the number 
on your ID card. 

If you believe we have failed to provide these services or otherwise discriminated based on a protected class noted 
above, you can also file a grievance with the Civil Rights Coordinator by contacting:  
Civil Rights Coordinator,  
P.O. Box 14462, Lexington, KY 40512 (CA HMO customers: PO Box 24030 Fresno, CA 93779),  
1-800-648-7817, TTY: 711,
Fax: 859-425-3379 (CA HMO customers: 860-262-7705), CRCoordinator@aetna.com.

You can also file a civil rights complaint with the U.S. Department of Health and Human Services, Office for Civil 
Rights Complaint Portal, available at https://ocrportal.hhs.gov/ocr/portal/lobby.jsf, or at: U.S. Department of Health 
and Human Services, 200 Independence Avenue SW., Room 509F, HHH Building, Washington, DC 20201, or at  
1-800-368-1019, 800-537-7697 (TDD).

Aetna is the brand name used for products and services provided by one or more of the Aetna group of subsidiary 
companies, including Aetna Life Insurance Company and its affiliates (Aetna).  Aetna provides certain management 
services on behalf of its affiliates. 
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DOI written notice of availability of language assistance 



GC-1395-3 (3-21) Page 7 of 7 

TTY:711 

English To access language services at no cost to you, call the number on your ID card. 

Spanish 
Para acceder a los servicios lingüísticos sin costo alguno, llame al número que figura 
en su tarjeta de identificación. 

Chinese Traditional 如欲使用免費語言服務，請撥打您健康保險卡上所列的電話號碼 

Vietnamese 
Để sử dụng các dịch vụ ngôn ngữ miễn phí, vui lòng gọi số điện thoại ghi trên thẻ ID 
của quý vị. 

Tagalog 
Upang ma-access ang mga serbisyo sa wika nang walang bayad, tawagan ang 
numero sa iyong ID card. 

Korean 
무료 다국어 서비스를 이용하려면 보험 ID 카드에 수록된 번호로 전화해 
주십시오. 

Armenian 
Ձեր նախընտրած լեզվով ավվճար խորհրդատվություն  ստանալու համար 
զանգահարեք ձեր բժշկական ապահովագրության քարտի վրա նշված 
հէրախոսահամարով 

Persian Farsi .برای دسترسی به خدمات زبان به طور رايگان، با شماره قيد شده روی کارت شناسايی خود تماس بگيريد

Russian 
Для того чтобы бесплатно получить помощь переводчика, позвоните по 
телефону, приведенному на вашей идентификационной карте. 

Japanese 無料の言語サービスは、IDカードにある番号にお電話ください。 

Arabic .للحصول على الخدمات اللغوية دون أي تكلفة، الرجاء الاتصال على الرقم الموجود على بطاقة اشتراكك

Punjabi 
ਤੁਹਾਡ ੇਲਈ ਿਬਨ� ਿਕਸੇ ਕੀਮਤ ਵਾਲੀਆਂ ਪੰਜਾਬੀ ਸੇਵਾਵ� ਦੀ ਵਰਤ� ਕਰਨ ਲਈ, ਆਪਣੇ ਆਈਡੀ ਕਾਰਡ
‘ਤ ੇਿਦੱਤ ੇਨੰਬਰ 'ਤ ੇਫ਼ਨੋ ਕਰੋ।

Mon-Khmer, 
Cambodian 

េដȋមşីទទួលšនេសƑកមŷŴƤែដលឥតគិតៃថƊសƅŹប់េƌកអŚក 
សូមេƮទូរសពŐេœìនេ់លខែដលŹនេŝេលȋបណŁ សŹô លខ់Ƌ ȉនរបស់េƌកអŚក។ 

Hmong 
Yuav kom tau kev pab txhais lus tsis muaj nqi them rau koj, hu tus naj npawb ntawm 
koj daim npav ID. 

Hindi 
ǒबना ͩकसी कȧमत के भाषा सेवाओं का उपयोग करने के ͧलए, अपन ेआईडी काड[ पर Ǒदए नंबर
पर कॉल करɅ।

Thai 
หากท่านตอ้งการเขา้ถงึการบรกิารทางดา้นภาษาโดยไม่มคี่าใช้จ่าย 
โปรดโทรหมายเลขทีÉแสดงอยู่บนบตัรประจาํตวัของท่าน 
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